Voordelen grasmatten

De voor en nadelen van graszoden

Voordelen leggen van grasmattenGraszoden leggen heeft tal van voordelen t.o.v. gras zaaien. Allereerst heb je met grasmatten een gazon in amper 1 dag tijd. Dit maakt het ook bijzonder geschikt voor evenementen waar snel een mooi grastapijt vereist is. Het leggen duurt helemaal niet lang en na een tweetal weken mag het nieuwe gazon al betreden worden.

Een tweede voordeel is dat de graszoden 100% vrij van onkruid en mos zijn. Ook geven ze onmiddellijk een vol gazon. Dit wil zeggen dat je de eerste maanden zeker niet zal moeten behandelen met selectieve herbiciden aangezien overwaaiend onkruid minder de kans krijgt om zich te vestigen. Wanneer je gras zaait zal je merken dat onkruid sneller groeit dan gras. Een behandeling is dan meestal vereist om het onkruid niet te laten overheersen.

prijs van grasmatten per m2Grasmatten kunnen ook zo goed als het hele jaar door geplaatst worden. Dit omdat het gras al een goed wortelgestel heeft kunnen ontwikkelen. Het is zelfs mogelijk om de zoden in de zomer te plaatsen indien je genoeg water geeft. Bij zeer warm weer praten we over zo’n 10-14L per m². Echter raden we het af om bij extreme temperaturen (>26°C) graszoden te leggen omdat het kan zijn dat ze sneller uitdrogen dan dat je ze kan plaatsen. Vanaf 21° zijn tegen meerprijs ook gekoelde graszoden verkrijgbaar. Zo heb je steeds een langere verwerkingstijd na het snijden. Het koelen gebeurt door een vacuüm techniek in een koelcel, waarbij de mat tot in de kern op 2 à 4°C gebracht wordt. Dit procédé is duur in investering en beperkt in capaciteit/uur, en heeft hierdoor een meerprijs.

Gras zaaien kan dan weer enkel in bepaalde periodes (voorjaar en najaar).

In tegenstelling tot wat velen denken zijn graszoden helemaal niet prijzig. Daarom zijn ze meestal de beste keuze voor het aanleggen van een nieuw gazon. Echter kan je voor grotere tuinen (> 500m²) overwegen om gras te zaaien omdat je zo wel wat euro’s kan besparen. Bovendien heb je dan keus uit vele verschillende graszaden zodat je ook bij bv. een zanderige en droge ondergrond van een mooi gazon kan genieten (zie “graszaad voor droge bodem“).

Grasmatten kopen bij ons? Nog meer voordelen!

Zoals je weet kan je bij ons terecht voor het kopen van kwalitatieve grasmatten aan een scherpe prijs. Maar wist je al dat je bij ons de graszoden kan betalen met (elektronische) ecocheques of ecopasses? Bovendien kan je steeds langskomen in ons tuin- en plantencentrum te Lede om advies te krijgen omtrent het voorbereiden van de ondergrond, het plaatsen van grasmatten zelf en het onderhoud dat achteraf dient te gebeuren. Op korte tijd legt één van onze specialisten alles uit zodat je 100% voorbereid bent om op een professionele manier aan de slag te gaan. Zo bespaar je heel wat tijd uit en kan je sneller genieten van je nieuwe gazon… opnieuw een voordeel!

Voordelen en nadelen grasmatten