Grasmatten leggen

Grasmatten leggen is helemaal niet moeilijk en kan, mits correct advies, makkelijk zelf gedaan worden. Zo bespaar je tal van euro’s zonder enig verschil in het resultaat! Hieronder vind je alvast de belangrijkste informatie over het aanleggen van een nieuw gazon met graszoden. Uiteraard kan je ons steeds contacteren of langskomen in ons afhaalpunt te Lede (Oost-vlaanderen) indien je nog vragen hebt of een demonstratie wenst te krijgen hoe je de grasmatten kan leggen (op afspraak).

Voorbereiding grond voor leggen grasmatten

Voorbereiding grond voor plaatsen grasmattenVoor een optimaal resultaat dien je de graszoden op een goed voorbewerkte ondergrond te leggen. Je start met de grond los te maken door, bijvoorbeeld, te spitten. Meng eventueel bodemverbeteraar onder wanneer je de grasmatten moet plaatsen op zware kleigrond of te lichte zandgrond. Dit zorgt voor een betere inworteling en voor meer fijne kiemworteltjes langs waar de grasmatten water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Als je kleigrond hebt spit je het beste in het najaar. In de vorstperiode die daarop volgt krijgt de grond dan een rulle structuur en tijd om na te zakken. Alle ongerechtigheden, zoals stenen en wortelkruid moet je zo goed mogelijk verwijderen.

Wij raden het af om de ondergrond na het spitten te bemesten. Door te sterke bemesting kunnen jonge wortels gemakkelijk verbranden. Voordat je gaat grasmatten leggen moet de ondergrond voldoende vast en egaal zijn. Dit resultaat kan je bereiken door de grond aan te lopen of aan te rollen (bv met een gazonrol). Je kan de grond egaliseren met een hark of eventueel met een plank afschaven (afrijven) voor een mooi vlak resultaat. Na het afrijken harkt u de ondergrond weer lichtjes los. Zo kan je de grasmatten makkelijker schuiven over de grond bij het plaatsen.

Grasmatten leggen

Grasmatten leggenAls je graszoden gaat plaatsen mag de grond vochtig zijn maar niet modderig. Rol de grasmatten uit en zorg ervoor dat ze strak tegen elkaar liggen, waarbij je ze als een steenpatroon laat verspringen. Bij het leggen van de volgende banen kan je gebruik maken van een plank zodat je niet over de vorig geplaatste grasmatten moet stappen. Hierdoor voorkom je beschadigingen of omkrullen. De zijkanten van het gazon moet je goed aanvullen met grond zodat de randen tegen uitdroging worden beschermd. Na het leggen moeten de zoden stevig worden aangerold of aangelopen, om zodoende goed contact met de ondergrond te krijgen. Vervolgens direct water geven, liefst met een tuinsproeier. De grasmatten moeten door en door nat zijn. Blijf ongeveer 3 weken water geven, zo’n 2 à 3 maal per week, liefst ’s avonds. Dit is ook afhankelijk van het weer. De gulden regel is: “Zorg dat de graszoden overdag goed vochtig zijn”.

Grasmatten water gevenOnderhoud na leggen grasmatten

De periode tussen grasmatten leggen en een volwaardig afgehard en ingeworteld gazon bedraagt zo’n 3 weken. Het gevaar voor uitdrogen wordt nu minder groot, maar de wortels zitten nog niet diep, dus wel blijven oppassen voor extreem warm en droog weer. Het water geven moet nu wel worden verminderd om het gras tot een diepere beworteling te dwingen.

De prijs van onze grasmatten kan je aanvragen via het offerteformulier. Via dat formulier kan je ook overgaan tot het bestellen van de graszoden.